Sparta: čtvrtá nejlepší obrana Evropy

11.02.2010 09:40

Kolik týmů v Evropě má lepší obranu než Sparta? Jsou to pouhé tři! Jenom portugalská Braga, řecký PAOK Soluň a izraelský tým Maccabi Haifa inkasovali v průměru na zápas méně gólů než tým z Letné. Fotbalisté Sparty dostali v 16 podzimních zápasech jenom sedm gólů a obsadili tak s průměrem 0,438 gólu na zápas čtvrté místo v tabulce.

 

Na čele žebříčku, do kterého bylo zařazeno dvacet nejlepších zemí podle koeficientu UEFA, figuruje velké překvapení letošního ročníku portugalské ligy. Benfica Lisabon? FC Porto? Sporting Lisabon? Ne, portugalské lize kraluje klub ze severoportugalského města Braga. Na Benfiku ztrácí jeden bod, ale má zápas k dobru. FC Porto je zpět o šest a Sporting dokonce o osmnáct bodů. Gólů dostala stejně jako Sparta, ale sehrála o dva zápasy víc. Fotbalová globalizace dorazila i do Bragy, která má v kádru více Brazilců než Portugalců a stejné je to i v obraně. Kromě domácího Joao Pereiry v ní nastupují Brazilci Moises a Evaldo a Peruánec Alberto Rodriguez.

Podobným překvapením jsou výkony PAOK Soluň v řecké lize. Tradiční souboj Panathinaikosu a Olympiakosu letos zpestřuje tým ze severořecké Soluně. Na třetím místě ztrácí pouhé dva body na druhý Olympiakos. A to hlavně díky výborné defenzivě, kterou ordinuje portugalský trenér Fernando Santos – v 21 zápasech inkasovala pouze devětkrát.  Nedělní městské derby na hřišti Iraklisu skončilo remízou 1:1, když za domácí vyrovnával v 55. minutě Yantsis. Byl to první gól v síti PAOK od 28. listopadu loňského roku, kdy odešel poražen 1:0 ze hřiště AEK Atény. Od té doby držel ligovou neprůstřelnost 817 minut.

 

Stejný průměr jako PAOK má i izraelský tým Maccabi Haifa. Domácí lize s přehledem kraluje, na druhý Hapoel Tel Aviv má náskok dvanácti bodů. Na podzim má za sebou smolné působení v základní skupině Ligy mistrů. V těžké konkurenci Bordeaux, Juventusu a Bayernu Mnichov získal nelichotivý primát: jako vůbec první tým v historii nevybojoval ani bod a nevstřelil žádnou branku. Ale výbornou obranu nezapřel ani tady, v pěti ze šesti utkání odešel poražen nejtěsnějším rozdílem 1:0.

 

Žebříček však nabízí i další zajímavá zjištění. Mezi dvacet klubů s nejlepší obranou v Evropě se probojovala hned čtveřice klubů, se kterými se Sparta střetla v letošním ročníku evropských pohárů. Panathinaikos Atény, kterému Sparta vstřelila na Letné v předkole Ligy mistrů tři góly, v řecké lize inkasuje průměrně 0,571 gólu na zápas a je devátý v Evropě.

 

Rovněž soupeři Sparty v základní skupině disponují kvalitními obranami: Kluž je dvanáctá, FC Kodaň patnáctá a Eindhoven sedmnáctý. Přesto se sparťané proti těmto kvalitní obranám dokázali prosadit: Eindhoven inkasoval na Letné hned dvakrát a brankář Kluže vytahoval míč ze své sítě během dvojutkání se Spartou dokonce pětkrát. Na postup to ale bohužel nakonec nestačilo.

 

 

 

Přečtěte si i další články na www.zeleznasparta.cz:

 

Nejlepší sparťané podle podzimního hodnocení Sportu a MF Dnes

https://www.zeleznasparta.cz/news/nejlepsi-hubnik-na-opacnem-konci-strestik1/

 

Smutný příběh Jaroslava Poláčka, hvězdy 20. let

https://www.zeleznasparta.cz/news/pohadka-o-polackovi/

 

Nejhezčí góly Patrika Bergera v Liverpoolu

https://www.zeleznasparta.cz/news/patrik-berger-nejhezci-goly-v-liverpoolu/

 

 

Diskusní téma: Sparta: čtvrtá nejlepší obrana Evropy

Italie

m 11.02.2010
ani jeden Italskej tým...

Přidat nový příspěvek